در همین زمینه دکترین نظامی جمهوری اسلامی ایران در دریاها که مبتنی بر «تعامل حداکثری با کشورهای حاضر در دریا» و همچنین «مقابله با اقدامات مخرب ناامنکنندگان محیط دریا» تعریف شده، دست نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران را در مناسبات برون مرزی و رفتوآمدهای ناوگروههای این نیرو، کاملا باز گذاشته است.
در سال ۱۳۹۶، پنج ناوگروه جمهوری اسلامی ایران در قالب اهداف «عملیاتی و اطلاعاتی» و دو ناوگروه در قالب اهداف «صلح و دوستی» عازم آبهای بینالمللی شدند. همچنین امسال ناوگروههای سه کشور با حضور در سواحل شمالی و جنوبی جمهوری اسلامی ایران، مناسبات و پیمانهای دفاعی خود را با نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، تقویت کردند.
ناوگروههای اطلاعاتی عملیاتی
ناوگروه ۴۶
این ناوگروه متشکل از ناوشکن «سبلان» و ناو پشتیبانی رزمی «لاوان» در تاریخ ۲۸ فروردین از منطقه یکم دریایی امامت واقع در بندرعباس، عازم خلیج عدن شد. ناوگروه ۴۶ که با اهداف «اطلاعاتی» و «عملیاتی» عازم آبهای آزاد جهان شده بود، ماموریتهایی همچون «ایجاد امنیت برای خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران» و همچنین «مقابله با پروژه ایرانهراسی» را بر عهده داشت.
ناوگروه ۴۷
این ناوگروه متشکل از ناو موشکانداز «البرز» و ناو پشتیبانی «بوشهر»، در تاریخ ۲۱ خرداد از از منطقه یکم دریایی امامت واقع در بندرعباس، عازم آبهای آزاد جهان از جمله آبهای خلیج عدن شد. ناوگروه ۴۷ که با اهداف «اطلاعاتی»، «عملیاتی» و همچنین «آموزشی» عازم آبهای آزاد جهان شده بود، ماموریتهایی همچون «ایجاد امنیت برای خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران» و همچنین «مقابله با پروژه ایرانهراسی» را بر عهده داشت.
ناوگروه ۴۸
این ناوگروه متشکل از ناوشکن «الوند» و ناو پشتیبانی رزمی «لاوان» در تاریخ ۱۱ شهریور از منطقه یکم دریایی امامت واقع در بتدرعباس، عازم آبهای بینالمللی شد و ماموریت خود را با اهداف اطلاعاتی و عملیاتی، ظرف دو ماه و نیم به انجام رساند.
ناوگروه ۴۹
این ناوگروه متشکل از ناوشکن «سبلان» و ناو «بندرعباس» پس از شرکت در بزرگترین رزمایش امداد و نجات دریایی جهان، در تاریخ ۱۱ آذر در بندر چیتاگنگ بنگلادش پهلو گرفت.
ناوگروه ۵۰
این ناوگروه متشکل از ناوشکن «نقدی»، «بایندر» و ناو پشتیبانی رزمی «تنب» در تاریخ ۱۰ بهمن و طی ماموریتی با اهداف «عملیاتی» و «آموزشی» راهی آبهای آزاد جهان از جمله در محدوده شرق آسیا شد. دانشجویان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) نوشهر از جمله افراد حاضر در ناوگروه ۵۰ هستند که قرار است دوره کارورزی خود را در این ناوگروه طی کنند.
ناوگروههای صلح و دوستی
اعزام به قزاقستان
ناوگروه نیروی دریایی ارتش با همراهی ناوشکن دماوند و ناو موشکانداز پیکان صبح روز ۱۹ فروردین با ابلاغ پیام صلح و دوستی برای نخستین بار عازم قزاقستان شد.
اعزام به داغستان روسیه
ششمین ناوگروه صلح و دوستی ایران در روز ۲۲ مهر با هدف تحکیم روابط و ابلاغ پیام صلح و دوستی از بندرگاه انزلی عازم بندر ماخاچ قلعه در جمهوری خودمختار داغستان روسیه شد.
ناوگروههای خارجی
پهلوگیری ناو گروه نیروی دریایی چین در منطقه یکم امامت نداجا
ناوگروه کشور چین متشکل از ناوشکن chang chung، ناو پشتیبانی chao hu، ناو رزمی jin zhou به همراه یک بالگرد، در تاریخ ۲۵ خرداد به منظور تحکیم روابط دوستانه بین دو کشور و ارتقای تعاملات دریایی نیروهای دریایی دو کشور در منطقه یکم امامت نیروی دریایی ارتش در بندر عباس پهلو گرفت. در طول ۴ روز پهلوگیری ناوگروه نیروی دریایی چین در بندرعباس، رزمایش مشترکی بین یگانهای شناور رزمی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و ناوگروه نیروی دریایی جمهوری خلق چین برگزار شد.
پهلوگیری نخستین ناوگروه صلح و دوستی جمهوری آذربایجان در بندرانزلی
ناوگروه صلح و دوستی جمهوری آذربایجان شامل یک ناو استینکا G۱۲۴ به فرماندهی سرهنگ «سبحان بکیر اف» جانشین فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری آذربایجان در روز ۱۴ مهر در بندرگاه انزلی پهلو گرفت. هدف از سفر این ناوگروه به سواحل ایران، تحکیم همکاری بین کشورهای حاشیه دریای خزر اعلام شد.
پهلوگیری ناوگروه نیروی دریایی پاکستان در بندرعباس
ناوگروه نیروی دریایی ارتش پاکستان در روز ۲۹ آبان به مدت چهار روز در منطقه یکم امامت نیروی دریایی ارتش پهلو گرفت. ناوگروه پاکستانی در تاریخ ۲۲ اسفند ۹۵ نیز برای ابلاغ پیام صلح و دوستی در منطقه یکم نیروی دریایی ارتش در بندرعباس پهلو گرفته بود.