برای قرنها، در مرزهای فرهنگی میان شرق و غرب، یک پادشاهی قدرتمند صرب در قرون وسطی –بعدها با نام امپراتوری- بیشتر بالکان را در تصرف داشت. حکومت نوین صربستان در سال ۱۸۱۷ در پی قیام دوم صربها بهوجود آمد. مرزهای امروزی کشور، پس از جنگ جهانی دوم شکل گرفت. در آن زمان صربستان یک واحد فدرال درون جمهوری فدرال سوسیالیستی یوگسلاوی شد. صربستان در سال ۲۰۰۶ پس از آنکه مونتهنگرو از اتحاد صربستان و مونتهنگرو جدا شد، دوباره پس از فروپاشی یوگسلاوی در سال ۱۹۹۰ به وضعیت حکومت منفرد درآمد. در سال ۲۰۰۸، استان خودمختار کوزوو، به صورت یکطرفه از صربستان اعلان استقلال کرد. حکومت صربستان استقلال کوزوو را غیرقانونی دانسته و آن را به رسمیت نمیشناسد. کشورهای دنیا نیز واکنشهای متفاوتی نسبت به این رویداد داشتهاند.
بیشتر جمعیت صربستان را صربها به خود اختصاص دادهاند. مهمترین اقلیتها شامل آلبانیاییها (که عمدتاً در کوزوو بهسر میبرند)، مجارها، بوسنیاییها، کولیها، کرواتها، چکها و اسلواکها، مونتهنگروییها، مقدونیهایها، بلغارها، رومانیاییها و غیره میباشند. دو استان وویوودینا و کوزوو از لحاظ تبار و مذهب متفاوت هستند.
پایتخت صربستان کجاست؟
پایتخت کشور صربستان شهر بلگراد میباشد. این شهر که در حد فاصل رودخانههای دانوب و رود ساوا قرار گرفته بیش از ۱٫۱۵۰٫۰۰۰ نفر سکنه دارد که با احتساب محدوده حومه شهر جمعیت آن به بیش از دو میلیون میرسد. از اینرو بلگراد یکی از بزرگترین شهرهای جنوب غرب اروپا محسوب میشود.
شهر بلگراد حدود ۳٫۶ درصد از مساحت خاک صربستان را شامل میشود و ۱۵ درصد از جمعیت این کشور در بلگراد ساکن هستند. مساحت شهر بلگراد ۳۶۰ کیلومتر مربع بوده و در صورتی که محدوده آن را نیز به حساب آوریم، مساحت آن ۳۲۲۳ کیلومتر مربع میباشد.
پایتخت کشور صربستان شهر بلگراد میباشد
جغرافیای کشور صربستان:
صربستان در اروپا، در شبهجزیره بالکان و در جلگه پانونین قرار دارد. جایی که پیوندگر میان مرکز، جنوب و خاور اروپاست. رودخانه دانوب (۲۸۵۰ کیلومتر) در یکسوم شمال کشور جاری است. طول ۵۸۸ کیلومتری این رودخانه در کشور، مرز با کرواسی و بخشی از مرز با رومانی را تشکیل دادهاست. از دیگر رودخانههای صربستان میتوان «ساوا»، «تیمیش»، «درینا» و «بگج» را نام برد. بیش ار یک چهارم سرزمین صربستان (۲۷٪) پوشیده از جنگل است.
شرایط طبیعی و بهویژه ناهمواریها و شرایط توپوگرافیک صربستان بهگونهای است که برخلاف دیگر جمهوریهای پیشین یوگسلاوی که غلبهٔ مناطق کوهستانی در آنها چشمگیر است، بهرهمند از دشتهای واسطهای کوچک و بزرگ است که به همراه اقلیمی نسبتاً مساعد و متنوع و وجود منابع آب تقریباً کافی به بزرگترین مرکز تولیدات فراوردههای کشاورزی یوگسلاوی تبدیل شدهبود. عبور رودخانه دانوب و شاخههای آن نیاز آب کشاورزی ۹۴٪ از زمینهای زیر کشت صربستان و وویوودینا را بر طرف میکند.
تاریخ کشور صربستان:
صربستان به همراه مقدونیه، مونتهنگرو و بوسنی و هرزگوین از سال ۱۳۸۹ میلادی زیر سلطهٔ امپراتوری عثمانی رفت و پس از ۴ سده در سال ۱۹۱۲ به دنبال جنگ کوزوو به آزادی دست یافت و بعد از آن بهعنوان یکی از جمهوریهای سهگانه، همراه با کرواسی و اسلوونی، پادشاهی یوگسلاوی را تشکیل داد که این حکومت نیز تا سال ۱۹۴۵ و به قدرت رسیدن تیتو ادامه داشت. مهاجرت صربها به سوی مناطق غربیتر به دنبال ورود ترکهای عثمانی صورت گرفت و اصولاً اولین هستههای تداخل و تلفیق در جهت یوگسلاوی کنونی از همین زمان آغاز شد.
تقسیمات کشوری صربستان:
صربستان به ۲۹ ناحیه علاوه بر شهر بلگراد بخش شدهاست. ناحیهها و شهر بلگراد نیز به چندین شهر تقسیم شدهاند. صربستان دو استان خودمختار دارد: کوزوو و متوهیا در جنوب (۵ ناحیه و ۳۰ شهر)، و وُیوودینا در شمال (۷ ناحیه و ۴۶ شهر). کوزوو اعلان استقلال کردهاست، اما کماکان زیر نظر نمایندگان موقت سازمان ملل اداره میشود. کوزوو در ۱۷ فوریه ۲۰۰۸ با وجود مخالفت بلگراد اعلان استقلال کرد. آن بخش از صربستان که نه در کوزوو قرار دارد و نه در وویوودینا، صربستان مرکزی نام دارد. صربستان مرکزی بر خلاف دو استان خودمختار، بعنوان یک تقسیم کشوری بهشمار نمیآید و حکومت محلی جداگانهای ندارد. آنچنان که میتوان صربستان مرکزی را یک «صربستان سره و کامل» دانست.
مذهب مردم کشور صربستان:
برای قرنها دینهای ارتودوکس و کاتولیک و پس از آن اسلام در این کشور نفوذ داشتهاند. صربستان از لحاظ مذهبی یکی از ناهمگونترین کشورهای قارهاست. استان کوزوو با ۹۰ درصد مسلمان، استان وُیوودینا با ۲۵ درصد کاتولیک یا پروتستان و صربستان مرکزی و بلگراد با بیش از ۹۰ درصد مسیحی ارتودوکس نشاندهنده این گوناگونی است.
مناطق دیدنی صربستان
پارک ملی درداپ ؛Derdap National Park
پارک ملی درداپ در کشور صربستان
پارک ملی درداپ دارای چهار دره تنگ و به طول ۱۱۵ کیلومتر میباشد. دره درداپ نیز در این محل از ترکیب این چهار دره تشکیل شده است. یکی از این چهار دره به نام گوسپودین ویت (Gospodin Vit) دارای یکی از عمیقترین رودهای جهان است. با توجه به اینکه این درهها ورودی جنوبی کوههای کارپات (Carpathian) هستند، از آنها با عنوان «دروازه آهن» نیز یاد میشوند. پارک درداپ در رود دانوب (Danube) در نزدیکی قلعه گلوباک (Golubac) واقع شده است و میزبان گیاهان و حیوانات فراوانی است که با زیباییهای خاص خود یکی از معروفترین مکانهای دیدنی صربستان محسوب میشود.
پریزرن ؛ Prizren
پریزن یکی از مهمترین جاهای دیدنی صربستان است
پریزن شاید زمانی در قرون وسطی پایتخت صربستان بوده باشد، اما هماکنون بخشی از جمهوری کوزوو محسوب میشود که در سال ۲۰۰۸ استقلال خود را از صربستان اعلام کرد. اگر چه صربستان آن را به عنوان ایالتی که به صورت غیرقانونی جدا شده است میشناسد و استقلال آن را قبول نکرده است. در حال خاضر نیز صربها در آن اقلیت جامعه را تشکیل میدهند.
مهمترین و معروفترین جاذبه گردشگری که در پریزن وجود دارد، قلعه پریزن است که قدمت آن به دوره عثمانی بازمیگردد. با توجه به اینکه پریزن شهری کوچک بوده و همه چیز در این شهر به هم نزدیک است، برای پیادهروی و گشت و گذار در شهر و لذت بردن از مناظر زیبا بسیار مناسب است. در مرکز پریزن نیز کلیساهای زیادی دیده میشود که از جمله آنها میتوان به کلیسای مشهور بانو لیوویس (Our Lady of Ljovis) اشاره کرد که بیانگر معماری صربها در عصر قرون وسطی است. میتوان گفت که پریزن یکی از مهمترین جاهای دیدنی صربستان است که بهتر است در سفر به این کشور آن را از دست نداد.
پارک ملی کوپا اونیک ؛ Kopaonik National Park
کوپا اونیک بلندترین کوه کشور صربستان است
کوپا اونیک بلندترین کوه کشور صربستان بوده و از سال ۱۹۸۱ نیز به عنوان پارک ملی معرفی شده است. این پارک با مناظر زیبا و ناهموار میزبان پیست اسکی اصلی صربستان بوده و با ۲۵ بالابر در هر ساعت گنجایش ۳۲ هزار نفر را دارد. بارش برف در این مکان از ماه نوامبر تا ماه می ادامه داشته و برای اسکی کاملاً مناسب است. این منطقه با توجه به وجود پوشش گیاهی مناسب، در تابستان نیز برای کوهنوردی و پیادهروی کاملاً مناسب است. در کوههای پارک ملی کوپا اونیک گاهی اوقات طلا، نقره، آهن و روی نیز یافت میشود.
شهر شیطان ؛ Devil’s Town
شهر شیطان در جنوب صربستان واقع شده است
فرسایش صخرهها در طول زمان در یکی از شهرهای صربستان باعث بوجود آمدن صخرههایی با شکلهای عجیب و غرب شده است و به دلیل همین شکلهای عجیب و غریب نیز به این شهر نام شهر شیطان نهادهاند. افسانههای محلی در رابطه با بوجود آمدن این صخرههای عجیب این چنین میگویند که این صخرهها درواقع افرادی بودهاند که در یک میهمانی شرکت کرده بودند، اما شیطان آنها را تبدیل به این صخرهها کرده است. شهر شیطان که در جنوب صربستان واقع شده است، بیش از ۲۰۰ صخره در خود دارد که در سراسر دو دره زیبا بر روی کوه رادان (Radan) پراکنده شدهاند. ستونهای این صخرهها دائماً در حال تغییر بوده و گاهی اوقات فروریخته و شکل جدید به خود میگیرند.
نیس ؛ Nis
سومین شهر بزرگ صربستان، نیس بوده است
شهر دانشگاهی و پر هیاهوی نیس سومین شهر بزرگ صربستان بوده و بین بلگراد (Belgrade) و صوفیه (Sofia) و اسکوپیه (Skopje) قرار گرفته است. نیس یکی از قدیمیترین شهرهای اروپایی به شمار رفته و قدمت آن به ۲۷۹ سال پیش از میلاد بازمیگردد. کنستانتین کبیر، موسس قسطنطنیه نیز در این شهر به دنیا آمده است و بنای یادبود وی نیز هماکنون در مرکز شهر مشاهده میشود. علاوه بر مجسمه کنستانتین، در مرکز شهر قلعهای نیز وجود دارد که در قرن هجدهم و توسط ترکها ساخته شده بود. بنایی ترسناک و منحصر به فرد به نام برج جمجمه در این شهر وجود دارد که از جمجمه صربهایی که توسط عثمانیها کشته شدهاند، ساخته شده است و یکی از منحصر به فردترین جاهای دیدنی صربستان محسوب میشود. در جنوب شرقی شهر نیس نیز چشمه آب گرم درمانی به نام «نیسکا بانجا – Niška Banja» وجود دارد که در میان مردم محبوبیت بسیاری داشته و به درمان بیماری روماتیسم کمک میکند.